Utflyktsmål

©Storlienservice AB

Utflyktsmål

Forsar, vattenfall och andra sevärdheter i naturen


Brudslöjan, Handölsforsen och Tännforsen är några mäktiga vattenfall att besöka antingen på skidor, gående, med bil eller buss.

 

Vid Handölsforsen finner du även Hanriis café med utsökta våfflor och en utställning om karoliner. I Handöl kan ni även besöka det vackra Lappkapellet och karolinergraven där 600 av Karl XII's karoliner ligger begravda efter att ha frusit ihjäl efter den hårda tillbakavandringen ifrån Norge 1718.

 

Från Handöl tar man sig sen vidare till Storulvåns Fjällstation. Därifrån utgår Sveriges största ledsystem där bland annat den kända Jämtlandstriangeln  till Blåhammaren och Sylarna ingår.


Från oss är det ca 5 km till det sägenomspunna vattenfallet Brudslöjan. Under några år i början av 40-talet hjälpte svenska bönder och andra frivilliga, norska flyktingar att undkomma Hitler-Tysklands soldater genom en passage invid vattenfallet.

 

Ni kan också gå eller åka skidor till Stenen i Grönan Dal; en mystisk sten från tider när pilgrimer gick via Skurdalsporten till Trondheim.

 

En annan sten många gillar att besöka är den minnesstenen 1:e Hovmarskalk Printzskiöld reste efter sina söner. De båda omkom i en rykande snöstorm nyårskvällen 1908/09 på väg till dans på Storliens Högfjällshotell. Den ena brodern klarade sig till Storlien, men avled senare på ett rum i nuvarande Le Ski. Minnesstenen är rest ca 2.5 km norr om Storlien.

 

Är ni krigshistorieintresserade så rekommenderar vi er att ta er ca 6 mil ner i Norge; till Hegra fästning. Där kan ni ta en guidad tur och uppleva det sista fästet i Norge som höll tyskarna stången under andra världskriget.